A banki pénzátutalásokban használt rövidítések listája

IBAN International Bank Account Number
Az IBAN egyedi azonosítót jelent, amely megkönnyíti az automatikus személyi fizetés feldolgozását. Az IBAN-on belül megtalálható a bankszámla tulajdonjogával kapcsolatos minden fontos adat, mint például az országkód, a számlaszám és a fiók- és bankadatok. Míg a SEPA-országok nem rendelkeznek egységes hosszúsággal, az IBAN nem lehet hosszabb 34 karakternél. Az országok többsége azonban rögzített hosszúságot alkalmaz. Érvényesítési eszközünk automatikusan felismeri az IBAN hosszát és országát, hogy biztosítsa az érvényesítési pontosságot.
BBAN Basic Bank Account Number
A BBAN a Basic Bank Account Number rövidítése. Ez egy adott ország bankszámlaszámára vonatkozik. A nemzetközi pénzátutalások során a BBAN a használt IBAN utolsó része. Minden ország rendelkezik saját BBAN-hosszával és formátumával, a beállított szabványoktól függően. Jelenleg az EU-ban nincs egységes szabvány a BBAN-ra. Ez az oka annak, hogy az IBAN-t nemzetközi banki átutalási szabvány létrehozására alkották.
BIC Bank Identifier Code
A BIC (Bank Identifier Code) a bankok pénzügyi tranzakcióira használt nemzetközi kódolási rendszer. Mindegyiknek saját egyedi BIC-je lesz. Ez lehetővé teszi, hogy a nemzetközi és európai fizetések automatikusan megérkezzenek a megfelelő fiókba és bankba. A SWIFT-kód vagy a SWIFT-cím egy másik kifejezés a BIC-re. A BIC 8 vagy 11 karakter hosszú lehet, attól függően, hogy az ági információ szerepel-e.
SEPA Single Euro Payment Area
Az euro-fizetési zóna egyedülálló, mivel integrált európai piacot teremt, amely megkönnyíti a fizetési eszközöket. A SEPA fő célja az, hogy garantálja, hogy az európai kifizetések a belső, belföldi fizetésekhez hasonlóan zökkenőmentesen történjenek.
ECB European Central Bank
Az euróövezet banki központi egysége az Európai Központi Bank. Az EU euró pénzneméért felelős. Az ECB elsődleges szerepe az euró vételi kapacitásának az euróban való fenntartása és az euróövezeten belüli árstabilitás fenntartása. Az euróövezet azt a 17 uniós országot írja le, amelyek 1999 óta használják az eurót.
SWIFT Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication
információ a BIC-nél
SCT SEPA Credit Transfer
2008 elején az Európai Fizetési Tanács (EPC) bevezette a SEPA Credit Transfer rendszert. Az uniós bankok közötti pénzátutalás szabályaiként vagy rendszereként is ismert. Az SCT (Belgiumban az „Európai utalás”-ként ismert) mind az EU-n belüli, mind a határokon átnyúló és a belföldi fizetések helyébe lép, amely eddig az euró uralta.
SDD SEPA Direct Debit
A SEPA Direct Debit (Belgiumban „európai közvetlen beszedési megbízás”) olyan szabályokat tartalmaz, amelyek az euróövezeten belüli bankok közötti fizetési jegyzőkönyvet alkotnak. Az SDD Core, mint minden közvetlen beszedési rendszer esetében, az alapja a következő fogalomnak: "Egy másik személytől pénzeszközöket kérek, azok jóváhagyásával, hogy ezeket a pénzeszközöket magamnak hitelezzem". Mind a kedvezményezettnek, mind a fizetőnek rendelkeznie kell a SEPA-n belüli PSP (fizetési szolgáltató) számlájával.
PSD Payment Services Directive
A fizetési szolgáltatásokról szóló irányelv 2007-ben olyan szabályozásként jött létre, amelynek célja az EU-n belüli fizetési szolgáltatók és fizetési szolgáltatások meghatározása. Elsődleges feladata, hogy segítse a SEPA (egységes eurófizetési térség) létrehozását, fokozza a versenyt, és átláthatóbbá tegye a kifizetéseket és szabályozza a fizetési intézményeket.
ACH Automated Clearing House
Az ACH az Egyesült Államokban alkalmazott elektronikus pénzátutalási módszer. Az európai SWIFT hálózathoz hasonlíthatóan az ACH bankközi elszámolási szolgáltatásokat nyújt a betéti és hitelügyletekhez. Az ACH hálózat lehetővé teszi, hogy a pénzügyi intézmények és a bankok könnyen cseréljék az információkat.
CSM Clearing and Settlement Mechanism
A kereskedelem lefolytatását az elszámolási mechanizmus szabályai szabályozzák. Az ilyen irányelvek szabályozzák, hogy az üzeneteket és a pénzeszközöket egységes fizetési módban küldjék el a fizetési szolgáltatások nyújtói között.
PEACH Pan-European ACH
A PE-ACH (Pan-European Automated Clearing House) az ACH olyan formája, amely megkönnyítheti a SEPA-kompatibilis közvetlen beszedéseket és az euróövezeten belüli átutalásokat. A PEACH egyúttal üzleti platformot, euró kiskereskedelmi fizetési lehetőségeket és alapvető kapcsolódó szolgáltatásokat is kínál, amelyek a fizetési gyakorlatok szabályait tartalmazzák, és amelyeket a szükséges technikai platform(ok) támogatnak.
EBA Euro Banking Association
Az EBA-t (Euro Banking Association) 1985-ben Párizsban alapította az Európai Beruházási Bank és 18 egyéb kereskedelmi bank. Ez egy olyan fórum, amely az Európában létező 200+ szervezet és bank számára jött létre. Az EBA az egyik legfontosabb oka annak, hogy miért jött létre a SEPA.
EPC European Payments Council
Olyan szerv, amely az európai bankszektoron belül fizetési döntéseket hoz. Koordinációs erőfeszítései és tevékenységei a SEPA bevezetéséhez vezettek.
BACS Bankers’ Automated Clearing System
A BACS a Bankers Automated Clearing System rövidítése. Az Egyesült Királyságban ez a bankközi átutalások egyik fő eszköze, amelyet az átutalások és az elektronikus tranzakciók feldolgozásában használnak. A BACS rendszer elsősorban közvetlen hitelekkel és közvetlen beszedésekkel foglalkozik. A számlatulajdonos a banknak közvetlen beszedést végez, hogy a vállalat különböző mennyiségű pénzt kivonjon. Ezekkel biztosítható, hogy a kifizetések biztonságosan, hatékonyan és rendszeresen történjenek. Ez a pénzügyi tranzakciók egyik leggyakoribb formája, amely mindenhol létezik. A közvetlen hitelezés a közvetlen terhelés ellentéte, és a leggyakrabban a munkavállalói bérek fizetésére használják. A közelmúltig a BACS-rendszert széles körben használták egyszeri telefonos- és online fizetésekhez. A Faster Payments System azonban nemrég került bevezetésre. Ez azért van, mert a Faster Payments System hatékonyabb, szinte azonnal, napon belül, évi 365 nap üzemel. Ezzel ellentétben a BACS-kifizetések legalább 3 munkanapig tartanak. Egyes fiókok még mindig használják a BAC rendszert, mivel nem támogatják a Faster Payments Systemet.
CHAPS Clearing House Automated Payment System
Nyilvánvaló, hogy a CHAPS is egy rövidítés, amely a Clearing House Automated Payment System, tisztázására szolgál, bár senki sem használja a teljes címet. A CHAPS az Egyesült Királyságban használt fizetési rendszer. Bár a CHAPS mindenki számára elérhető, jellemzően a nagyvállalati ügyletekhez használt rendszer. A CHAPS fizetési költsége £ 25 - £ 30. A CHAPS átutalás általában 24 órán belül befejeződik, és elsődlegesen ingatlanvásárlásra használatos, a jogi szakmák átutalnak egy harmadik fél számlájáról a másikra. A CHAPS-t más, nagy kifizetéseket tartalmazó forgatókönyveknél is alkalmazzák. Ahogy korábban beszéltünk, a CHAPS-t arra használják, hogy a pénzeszközöket a bankok között mozgassa, ami naponta sokszor fordul elő. A CHAPS fizetéshez a személynek rendszerint fizikailag meg kell látogatnia bankját a megfelelő azonosító űrlapokkal. Mielőtt CHAPS fizetést használna, ellenőrizze, hogy a Faster Payments elérhető-e a bankjában. Ez egy gyorsabb rendszer, amely 100 000 fontig terjedő tranzakciókhoz lett tervezve. Ez különösen igaz az egyénekre, nem pedig szervezetekre vagy vállalatokra.
FPS UK Faster Payments Service
Amint azt korábban említettük, a gyorsabb fizetési rendszer lehetővé teszi a polgárok számára, hogy azonnali pénzátutalásokat végezzenek. A lakosság nagy része a rendszert számlák fizetésére, állandó megbízások létrehozására és online átutalásokra használja. Ez a rendszer 2008 óta működik.
C&CC UK Cheque and Credit Clearing
Olyan rendszer, amelyet az elmúlt évekig a nagyközönség számos belföldi fizetésére használt. Nem közvetlen jellegéből adódóan a használata most már nem részesült előnyben a gyorsabb, föntebb említett módszerek mellett.
EFT Electronic Fund Transfer
Az EFT leírja azokat a módszereket, amelyeket a vállalkozás a közvetlen letéti kifizetéseknek a nemzetközösségektől a bankszámlájára történő fogadására használ. A regisztráció befejezése után az alapok közvetlenül érkeznek meg, gyorsabban, mint korábban. Az EFT gyors és biztonságos, ami azt jelenti, hogy a források gyorsabban érkeznek, mint várva, hogy postai úton, vagy csekk letétbe helyezésével várják, hogy ezek az alapok elérhetők legyenek.
B2B Business to Busines
SCF SEPA Cards Framework
A SEPA-kártyák keretrendszere rendkívül fontos iránymutatásokat fogalmaz meg a rendszerek és bankok számára, lehetővé téve az európai ügyfelek számára, hogy a SEPA-zónában az euróban lévő általános kártyás pénzfelvételeket és kifizetéseket végezzenek olyan könnyen, mint saját hazájukban.
EFTA European Free Trade Association
ECBS European Committee for Banking Standards